Pengikut Taksub

April 29, 2014

Abstrak Versi Fakta : Apa Itu Masa (Bahagian 1)

assalamualaikum..

Soalan yang sangat mudah berdasarkan tajuk post ni
masa tu ibarat benda yang sangat dekat dengan kita
tapi seriously sangat susah nak diterangkan
mungkin ramai orang yang akan cakap:

"masa tu satu benda yang berjalan sepanjang masa"
dah bunyi berbelit-belit pulak..

"masa tu saat, minit, jam, hari, bulan dan tahun la"
serius yang atas ni jawapan epik..

"masa tu ukuran jangka masa antara dua peristiwa"
yang ni nampak macam nerd la sikit..

kalau nak ikutkan jawapan yang ahli fizik bagi,
Masa adalah satu dimensi di mana peristiwa
boleh disusun dari masa lalu melalui masa sekarang ke masa depan
teori ni timbul waktu Einstein keluarkan teori khas relativiti
ada kisah lain dari perkataan "khas" tu
mungkin nanti la aku cerita pasal "khas" tu

kalau Newton dapat idea sebab epal jatuh dekat dia, 
mungkin Einstein genius sebab ada belacan jatuh atas kepala dia 
waktu berehat bawah pokok belacan

ada macam-macam lagi teori pasal masa ni
ada jugak yang cakap masa bukan peristiwa ataupun perkara,
dan masa tidak boleh diukur secara mutlak
dengan kata lain, teori alternatif ni cakap kita tak boleh travel melepasi masa
teori alternatif ni kira berlawanan dengan teori Einstein tadi
konfem korang tak faham..

Newton cakap masa bergerak dengan kadar yang sama di semua tempat
tapi Einstein cakap masa berlalu dengan kadar yang lain
maksudnya, masa aku dengan korang mungkin tak sama
dan ada beberapa benda yang boleh menyebabkan masa kita tak sama

aku terangkan pasal teori yang Einstein cakap jela
masa dengan ruang tu benda yang yang boleh dipisahkan
bagi dia, setiap "ruang" akan ada masa yang tersendiri
dia panggil "space time"..malas nak translate term ni

Kereta "A" ke utara, kereta "B" ke barat laut

2 kereta ni bergerak sama laju, contoh 100km/j
masa untuk kedua-dua kereta ni bergerak ke utara
cuma masa ke arah utara untuk kereta B dah tak sama dengan kereta A
sebabnya pergerakan ke utara dah dialih / berkongsi dengan pergerakan ke barat
ini kira macam benda basic la untuk fahamkan konsep masa
dengan kata lain, masa dan ruang x boleh dipisahkan.

ok, 1 lagi contoh untuk pemahaman korang
bayangkan ada sorang awek cun tengah baca buku,
korang pulak tengah curi-curi tengok dari jauh
google tolong pinjamkan sorang awek cun mudahkan korang faham..haha

korang berdiri dari jauh, statik dan langsung x bergerak, nervous mungkin,
dari pandangan awek tu, korang x bergerak
ya korang memang tak bergerak melalui dimensi "ruang", 
tapi korang masih bergerak melalui dimensi "masa"
Einstein cakap selagi mana korang stay dekat tempat yang sama,
semua pergerakan korang hanya melalui dimensi "masa".

tapi bayangkan bila korang mula berjalan ke arah awek tadi
mungkin kononnya nak cuba mengorat awek tu la kot,
dari pandangan awek tu, dia akan lihat masa korang bergerak makin perlahan
sebabnya dari perspektif awek ni, 
sesetengah pergerakan korang melalui dimensi masa 
telah dialaih / dikongsi dengan pergerakan korang memalui dimensi ruang 
dan bila korang berhenti depan awek tu dengan muka comel,
dari  perspektif awek tu, pergerakan korang akan kembali macam biasa

aku konfem korang blur,
apa kejadahnya masa aku dengan masa korang boleh lain-lain
bukan masa tu berjalan sama je ke?
nanti jela aku terangkan lagi,
aku dah la tak suka baca post panjang-panjang
cukuplah tazkirah fizik untuk harini
bersambung dalam post seterusnya pulak.

1 comment:

hailey said...

Hi, Great information! Would you please consider sharing my link to your readers? Please email me back at haileyxhailey gmail.com.

Thanks!
Hailey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...