Pengikut Taksub

July 4, 2010

Fenomena - Fenomena Alam Yang Menarik Dan Unik

salam..

ok..kali ni byk sket input
xnk baca semua pon xpe
tgk la gambar2 tu..
baca yg best-best..
tapi ingat la satu

With power did We construct the heaven. Verily, We are Able to extend the vastness of space thereof.And We have spread out the earth, how Excellent Spreader (thereof) are We!
Adh-Dhariat : 47-48 
bila telihat keindahan tu ucaplah subhanallah ea
dsebabkan byk sumber ni dlm bhs omputih,
ade la istilah2 y aku x translate ea
so jom kita tgok :

Moonbow


kalu 'rainbow' jadi sbb chya matahari kena titisan air
'moonbow' ni kira susah la jgak nk jadi
bulan kena dekat dgn bumi
dan waktu bulan penuh @ hampir penuh
salah satu tmpat popular nk tgk adelah
Cumberland Falls di Kentucky

Mirages


mirages tejadi bila chya terbias
(tringat plak kat sains skolah mngh..haha)
yg mna mnghasilkan objek @ langit
walopon sbenarnya tak
slalunya dilihat di tmpt pns mcm gurun

Haloes


mcm pelangi, haloes terjadi di skeliling matahari
dsbbkn ttisan tebias oleh chya matahari
terhasil di kwsn atmosfera yg tnggi
bila 2 atau lebih lengkungan ni jadi sgt terang,
diorang gelar die Sun Dogs (Anjing Matahari??)
juga bleh jadi skeliling bulan @ planet yg terang

Belt Of Venus 


fenomena yg tejadi smsa petang yg berdebu
di mana lapisan ungu kecoklatan,
terlihat di kaki langit
mesti korank slalu tgk nyer..
cantik kan?

Aurora Borealis


dikenali sbg Aurora Australis di hemisfera sltn,
Aurora Borealis adelah partikel cas dr matahari
yg smpai di atmosfera di atas dan menjadi... become excited.
teruja!!!..haha
excited la

Bulan Berwarna


disbbkan masalah2 di atmosfera
bulan kadang2 nampak mcm berwarna
cntohnya biru,merah dan oranje..haha
asap berlebiahn, habuk dan gerhana.
adelah sebab nape die betukar kaler

Awan Mammatus


awan pelik ni slalunya di kaitkan ngan permulaan ribut
terutama skali ribut kilat
masih x diketauhi camni die bleh tebentuk

Pusaran Api


terjadi bila tornado mendekati hutan yg terbakar
ataupon pusaran yg  disbbkn kwsn yg telampau pnas
mmg jarang2 la berlaku kat dunia
tapi maybe bertambah dsbbkn global warming

Awan Pyrokumulus


terhasil dsbbkan pmnasan melampau yg cepat
di suatu kwsn yg mmbntuk awan mlengkung
yg akhirnya mmbntuk awan kumulus
sbb utama adelah gnung berapi,kbkaran hutan
dan letupan nuklear (mushroom cloud)

Tiang Matahari


tejadi bila matahari di kaki langit dibias oleh
awan berais yg tinggi di lapisan yg berbeza
mnghsilkan tiang chaya tinggi ke langit
jugak berkemungkinan utk berlaku tiang bulan

Virga


terhasil bila kristal ais dlm awan jatuh
tapi tersejat sblom sentuh tanah
nmpak mcm ekor awan mencari2 bumi
kadang2 nmpak mcm obor2 pon ada da..

Angin Katabalik


bukan angin apombalik ye suma..
mrupakan angin yg mmbawa udara mampat
dari kwsn altitut tnggi ke kwsn rendah dsbbkn graviti
dikenali sbg 'Santa Ana' di sltn California,
'The Mistral' di Mediterranean, 'The Bora' di Laut  Adriatik,
'Oroshi' di Jepun, 'Pitaraq' di Greenland,
dan 'The Williwaw' di Tierra del Fuego
ade sstgahnya sgt kuat dan berbhya
selaju hampir2 180km/h!!!

Hujan Selain Air


sangat pelik dan sgt2 jarang berlaku tapi benar
ade sstgh kes dimana haiwan jatuh dari langit
berlaku dari dulu lagi dan masih berlaku skrg
ahli meteorologi masih tatau sbbnya berlaku
gambo tu kat Northern Australia, 1989
yg penting org awam suka la..
kutip ikan tepi jalan je kot..
kalu turun duit lagi la melompat sronok..hehe

Ball Lightning


dlm game slalu la jugak dgar
tapi ni mmg real case ok..
ini mmg sgt2 rare la..
dimana kilat berbntuk spt bebola
tapi yg ni die gerak slow sket dari kilat biasa
pernah dilaporkn ade org png tgok
mende ni sbesar diameter 2 meter lebih!
pernah jugak org kata bola kilat ni
menghncurkan kseluruhan bangunan

Pelangi Api


tersangatlah jarang berlaku
terhasil bila matahari tgh tnggi
mmbenarkan chya melepasi awan cirrus di altitut tnggi
yg mana padat dgn kristal ais

Green Ray


jugak dikenali sbg 'Green Flash'
berlaku betul2 wktu snja atau subuh
nmpk spt chya hijau betul2 atas matahari
tapi cuma skjap je,bbrapa saat
juga disebabkn oleh pembiasan chya di atmosfera

Sprites, Jets, dan Elves


mrujuk kpada fenomena alam,
yg berlaku kat lapisan2 atmosfera tertinggi
dan di atas kwsn ribut kilat berlaku
membntuk kon, kilauan mahupon gegelang
hnya dilihat pada abad yg lepas
sgt2 la jarang dilihat
disebabkan dia berlaku hnya bbrapa milisecond
ade sstgh boleh dilihat dgn mata kasar
itupon kalu mata korank betul2
dan terbiasa dgn gelap
ala2 gelap mata memandang gitu..haha

3 comments:

Dark Half said...

subhanallah...thanx for sharing this entry

ada di antara fenenome yg aku lom penah tengok atau dengar sebelum ni esp yg haiwan jatuh dari langit..

bebaru ni bc kt fb sorg member. dia br balik dr korea. ada satu tempat di sana yg anti-graviti.tuang air naik atas...tp aku lupa plak nama tempat tu

Aku Skema said...

sama2..
wooo..cambes je anti graviti tu
nnt aku try cek ea

an.afiqah said...

subhanallah . terkesima :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...