Pengikut Taksub

March 11, 2010

Pe Jadah Nyer Favicon Tu??

salam

ahh..sempat plak aku update blog hari ni
yela..smentara tggu n d tgk bola (ManU vs AC Milan)
lma lae tu
lam sejam lae..
so kali ni aku nk jadi cikgu la plak
cikgu nak ajar murid-murid skelian camna nk tukar favicon

"cikgu, pe jadah favicon tu?" soal anak muridku yg biadap
ni la favicon sbenarnye....
ala..gambo yg kat sbelah url korang tu la
contoh-contoh lain yg korang familiar:


xde la susah pon nk tkar sbenarnyer

Jejak 1:
pegi kat edit html


Jejak 2:
cari penutup utk head tag :


Jejak 3:
kendian murid-murid paste la code ni :


paste code ni kat atas ea..
tamao kat bawah, sbelah kiri, sbelah kanan mahupon sbelah utara
kalu x jumpa tag head tu katne, kome copy la template tu
pastu paste kt notepad
kendian find tu
slalunyer de kat bawah..3/4 drpd scrollbar kome slalunyer

Jejak 4:
tibalah masa utk murid-murid skalian utk cari gmbo yg bekenan di hati
tapi sygnye bkn suma gambo bleh taruk kt situ
yg saiz die kecik gitu je bleh
so cikgu anda yg baik hati ni de la sdikit koleksi utk anda pilih kat sini :
  1. http://hapiblogging.blogspot.com/2009/01/cool-favicons.html
  2. http://www.freshfavicon.com/favicons/all-favicons/
  3. http://www.deltatangobravo.com/archive/2004/march/favourite
  4. http://www.fineicons.com/en/favicon-gallery
Atensyen ye anak-anak..
sila la copy image location utk dptkn image url..bukan kopi link location


kalu nak kompomkan image tu wujud lae, murid-murid paste la url tadi kt address bar
kalu kuar gambo tu maksudnyer mmg bleh guno la gambo tu

Jejak 5:
dah tu ganti la 'image url' kt code tadi ngan image location yg anak-anak dah kopi tadi
pastu tekan preview
dah pueh ati save la ea

ok..
kalu x jadi anak-anak ulangkaji la note di atas ea
mna tao kot-kot salah kat mna2
tak jadi jugak anda mmg x ditakdirkan ubah favicon anda
muahaha..
dah2..masa utk tgk bola..
chowwww...

1 comment:

mv medi said...

haha aku nyer favicon sape bwat?
cikgu kn. tenkiu cigu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...