Pengikut Taksub

January 13, 2011

Tolong Ingatkan Aku...Wahai Penanda

salam..

korank tahu x penanda buku tu apa?
ala yg dulu kita duk letak dalam buku tu
konon-konon bila kita x abeh baca kita tanda la
aku zaman skolah rendah suka letak daun setawar
yg bila kita biar lama-lama dalam buku nanti die tumbuh tu
dah tumbuh sampai berakar habeh buku tu
mmg nampak sangat la x penah bukak buku lepas tu..haha

skarang ni aku tngah cari penanda buku yang best la
walopon skrg da jarang guna buku
note pon banyak dalam file word ngan pdf
bila rasa nk menconteng baru print
tapi buku still da best la..
mudah diakses bila2 masa mcm berukband
so aku dah cari bberapa pilihan

1. Penanda Buku Versi Corner (Baring)
ni yg paling simple la
cuma guna barang2 terpakai macam bucu envelope lama
pastu tulis la kata meransang motivasi sikit konon-kononya
korang akan baca lagi la lepas tu

2. Penandaku Cair!
yg ni pon macam ok jgak..made in japan
mlekat macam chewing gum je aku tengok
agak-agak lapo time stadi tu bleh la kunyah la natang ni

3. Penanda Rumput
simple je nampak design die
makin banyak korang tanda, makin merumput la buku tu
macam peribahasa tu, bagai lalang ditiup angin..
kalu x mampu beli pon xpe..
amek je kat umah aku..aku bagi free
belambak-lambak rumput tepi rumah aku

4. Tolong!!!
konon-kononnya ade la org tersepit celah buku
mungkin tu la motivasi utk korang bukak buku tu
bukak buku utk slamatkan orang tu..
ahh..aku x tertipu punya
de ke org kecik macam tu..esh3

5. The Mark
yg ni memang canggih la
siap boleh kluar lampu lagi waktu gelap
kira kalau nak baca ejas jela benda ni
i like2...

6. Mati Terpenyek
ni pon satu lagi produk nak menipu aku
konon-konon ada orang mati terpenyek
kesian die..tragik jugak cara die mati
mati terpenyek buku..esh3

7. Abracadabra...Pom!!

mcm magik la kiranya ni
kalu si harry potter tengok mesti die tringin nk beli satu
kalu dah boring baca buku tu,
boleh la pulak main menatang ni..
boleh beli sbijik ni..

8. Skali Lipas Da..
yang ni memang ideal la aku
kalu nk guna lipas yang betoi pon ok jugak
kalu lipas xde guna la binatang lain macam cengkerik,belalang mahupon cacing
tapi bila guna lipas yang mesti org kata korang kretif
recyle segala jenis mende termasuk binatang yang dahmati
macam tu, korang xde la kantoi yg bilik korang tu semak
sampai lipas beranak pinak sampai dalam buku
memang pilihan yang bijak

5 comments:

Nur Mudrikah said...

kalo bookmark macam yg last tu byk semula jadi.. serbuk milo pun boleh jadi. blu mata pon boleh drop sendri jadi penanda buku..haha

ciQu said...

aku pakai bookmark yang dalam firefox jer...kang lagik senang..klik jer takyah belek2 buku..

MuNie said...

hahahhaha lawak gile! ishh.. gelimat je nk letak lipas. pengotor

Aku Skema said...

mudrikah - hah..btoi.nk buat buku jadi penanda buku pon boleh
ciQu - betoi..penyelesaiaan terbaik!
MuNie - alah..pengotor plak..bukan ko da de bnyak pengalaman camni ke?haha

nadzirah said...

lipas?? eeeeiiiiiyuuhhhhhhhhhhh!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...