Pengikut Taksub

May 1, 2011

Abstrak itu Ekstrim : Kamera Resolution 6530 megapixels

assalamualaikum..

sekarang semua sibuk je nak beli DSLR kan?
yang dah ada bagus la..aku jugak yang takde..haha
standart resolution utk DSLR rasanya dalam belas-belas megapixels je
lagipon xde la perlu sangat pixel yang banyak-banyak
kalau ko nk print atas kertas AO ok la kot pakai yang 60-70 megapixels
ade plak 60-70 megapixels..haha

tapi mungkin ada sesetengah orang rasa x cukup lagi..x puas
"mana cukup 60-70 megapixels..saya photogapher professional"..kata beliau
xpe-xpe..jangan risau..aku dah jumpa penyelesaian untuk beliau
aku jumpa kat internet pasal satu projek yang dah lama dilaksanakan
khas untuk tangkap gambar sampai 6530 megapixels!!!
klik untuk view yg lagi besar dan clear
projek ni dah lama start dalam awal tahun 2000 rasanya
diberi nama Giagapxl Project dgn tujuan awal nak tangkap gambar 1 gigapixels
tapi dengan teknologi kamera yg makin bagus dari hari ke hari,
projek tu terus berjalan dan sampai la ke tahap 6530 gigapixels tu
so ni ada beberapa contoh gambar dan sedikit kuiz dari aku
kuiz die simple je..cari lokasi gambar zoom yg diberikan

1. Pensacola Beach
gambar utama die yg kat atas tadi tu..klik untuk besarkan gambar
pastu try cari lokasi gambar - gambar zoom ni :

zoom 1

zoom 2
2. New York
yg ni gambar panorama sebenarnya..ada 5 panel semuanya
aku amek yg second panel je
klik untuk view yg lagi besar dan clear
intermediate zoom
zoom 3
3. St. Petersburg
aku agak tercari - cari la gambar zoom yg aku letak ni
korang try la pulak cari
klik untuk view yg lagi besar dan clear
zoom 4
zoom 5
3. Fifi, the last flying B-29
gambar ni agak senang la jugak nak teka lokasi gambar zoom
tapi korang tengok la betapa detailnya gambar ni
klik untuk view yg lagi besar dan clear
zoom 6
zoom 7

4. Columbia Restaurant, Ybor City, Tampa FL
sangat detail dan of course la  super cool aku cakap gambar ni
aku x jumpa pon gambar zoom yang last ni..korang try cari pulak
klik untuk view yg lagi besar dan clear
zoom 8
zoom 9
sumber : Gigapxl Project

6 comments:

Nur Mudrikah said...

tu dia.. beli la camera yg high resolution, nti nak zoom gmbar awak..haha

Aku Skema said...

kalu ada org sponsor xpe la nk beli pon...haha

HajarRasdi [BdkKck] said...

tu dia.... banyak nya boleh zoom.. fuhhh!

Aku Skema said...

yg ni nanti bleh zoom sampai ke lubang hidung..haha

Ini Kisah Tia said...

woh ! tu diaaaaaaaaaaaa . terang sehhh . kalau macam ni , lalat pun boleh nampak ni ..

Aku Skema said...

beli la satu..bleh tangkap gambo lalat pulak pasni..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...