Pengikut Taksub

April 21, 2010

10 Sukan Paling Bahaya Di Dunia!!!

salam...

sori la kpd kipas2 susah mati yg tnggu entri aku smalam
smlm x update ssb xde tenet
ujan dgn lebatnya lalu aku......
ok la..
aku dah borink2 tatau nak buat ape skrg
so aku update blog jela
so tajuk arini adelah spt yg tertera kat atas tu ye

10. Ragbi


sukan ni boleh la dianngap sukan paling brutal di dunia
dgn seminimum plndungan,ini le contact-sport pling bahaya
dan tnpa was2, ragbi jugak mncttkn jmlh kcdraan pling byk dlm semua sukan
pemain jgk tededah kpd kcdraan 3 kali gnda bbnding org yg prektis seni bela diri
otot tkyak, teseliuh, pth tulang 2 mmg aku dh slalu sgt dgr la
diorank ni xkn bhnti main kcuali la diorank da x bleh jalan
tapi ak letak ragbi dlm snrai yg x bhy sgt sbb blom byk kematian
sesape yg nk naikkn ranking ni boleh la mencuba!

9. Ultimate Fight


yg ni mmg popular kat astro
mmg rugi la korank x tgk
ultimate fighting slalunye dirujuk kpd UFC (Ultimate Fighting Championship).
awal2 ditubuhkan sukan ni mmg nmpk mcm xde peraturan (mmg xde peraturan pon)
pemain yg kalah slalunye kluar dgn stretcher x pun x keluar2 glnggang dah


sukan ni bleh la dianggp sabung ayam versi manusia
sukan ni kendian diharamkn tapi byk lagi kat dunia bwh tanah
sukan ni kmbli aktif pas persatuan die da ubah sket praturan die
UFC skrg sgt bbeza dgn dulu tapi da ckup utk mengkmbg kempiskn perut anda
tidak lagi digelar “no holds barred fighting” tapi lebih kpr “mixed martial arts” aka MMA

8. Memancing


sukan ni mnctatkn kdar kematian tetinggi waktu dulu sbbkn lemas stiap tahun
aktiviti rock fishing, yg mna para pemancing ni perlu ke bhgn batu2 utk mancing tu
aktiviti ni mmg tersangat la bahaya
kemungkinan besar utk ditarik ke laut waktu ombak bsar tiba2 sgt tnggi
skali ditarik msuk ke laut, korank akan direndam2 dan dihempas ke batu
kat Australia saje, 15 mati wktu aktiviti ni pada 2001
selain tu, sukan ni jugak blh mmbawa kmtian beramai2 dbndingkn dgn sukan lain
ikan pun ade perasaan
maybe diorang bedendam kot..huhu

7.Bull Riding


saja aku x ubah nama dalam bhs melayu
kang dgar pelik pulak
spt yg korank da tau,
diorank ni kan naik dan begayut paling lama atas kerbau tu
ni bukan yg metador tu,yg gna kain pastu cucuk2 kerbau tu
tapi dua2 makhluk ni mmg layak la disula ngn tnduk kerbau tu


kerbau2 ni beratnye bleh mencecah 900 kg
dlm masa sesat je dah boleh melempar anda spt superman
dan jugak memijak dan menyula korank pastu
penunggang ni slalunye patah tulang, paru2 ggal bfngsi dan mati serta-merta

6. Water Rafting


kpd sesape yg blom pnah main sukan ni
ya..sukan ni mmg bahaya!
bahaya walaupon anda dah digelar pro
bygkn korank dalam sungai yg arus yg sgt ekstrim
satu2 nye pelindungan adelah bot fiberglass @ getah
life jacket x brapa beguna sbb arus air boleh tarik anda ke dasar
dan merendam korank selama mgkin utk buat korank lemas
dikire tahap bhy tu bedsrkn arus sungai tu sndri
tededah kpd bhy lemas, dhentak ke batu
xpon mati dihentam aku sebab jerit kuat2 sgt

5. Peluncur Jalanan


papan luncur yg dah diubah suai diguna utk blumba kat jln bukit
kelajuan luncurn tu bleh mencecah 80 batu @ 128 km per jam
pengasas die dulu blumba tym keta tgh lalu lang spy lagi mncabar
tapi skrg da diubah utk keselamatan
skrg dah de pralatan khas utk sukan ni spy lagi slmt
tapi byngkn la sebiji buah tembikai
dilempar ke dinding dgn laju 128km/j
komferm bleh minum jus tembikai terus

4. Penyelam Gua Laut


kalu dah jadi penyelam pun dah dikira bhya ape tah lagi sukan ni
tdedeah kpd bhy decompression krosakan tlng blkng, otak dan paru2
tapi penyelam gua di laut jugak ade bhya yg lebih dari tu
dgn kdlaman 100 kaki dlm gua yg gelap gelemat
diorank sgt mudh sesat,mslh dgn bkln oksigen xpun dimakan resaksa laut
menurut San Marcos Area Recovery Team,Texas
lebih 500 menjadi arwah sejak 1960 di Florida, Mexico dan Caribbean sahaja

3. Bola Sepak


hah..yg ni mmg nmpk mcm x bahaya
tapi ketauhilah, satu2nye pelindungan adelah shin guard
keeper antara tededah kpda bhya yg teramat
contohnye peristiwa kematian John Thomson
yg mati akibat disepak di kepala swkt cuba mngkp bola
pemain pulak tededah kpd bhy terjahan maut spt flying kick


ya..kaki die bengkok

skali but kasut lawan diangkat lebih dri pnggang
maka adelah peluang anda utk mati mengejut
tekena dada dan kepala saja mmg mmbwa maut
mmg x sah la kalu x luka lepas main bola
pnh jugak tejadi kat Afrika dimana
kesemua pemain 11 pemain utk satu team mati desambar kilat
huyooo!!!

2. Ski Laju


sukan ni dah diiktiraf dlm satu rekod
iaitu sukan bukan bermotor paling laju di dunia
dan sebab itu jugalah die iiktiraf sukan paling bahaya
utk pengetahuan rakan2 skalian
rekod tepantas dlm sukan ni dipegang oleh Simone Origone
dengan kelajuan 156.2 mph @ 251.4 km/h!!!
mak aih!!!slow sket dari F1 tu kawan oi!!!
dan skali tersalah langkah,
cepat2 la mengucap sementara belum belanggar pape

1. Base Jumping


adek beradik kpd buggy jumping la
cuma bezanya die ni x guna tali
diorank akan guna payung terjun
dan jugak sukan yg diharam!!!
slalunye diorng trjun dari bngunan2 tinggi
bahayanye disebabkan peluang hidup anda terserah kpd payung trjun anda
terbuka, anda selamat la


x bukak, nada de masa utk muhasabah diri dan insaf sebelum tiba ke tanah
walaupun dah slmt samapi bawah
masih ade satu lagi bahaya menanti
dibelasah polis yg geram dgn anda yg x reti patuh peraturan!!!

2 jela antara sukan2 yg bahaya
kalu da x berani jangan la men
bek men dam haji je
siap bleh minum kopi lagi

12 comments:

FITRIHADI said...

perghh ada beberapa gambar yg mengerikan..yg patah tulang tu..gila a..erkk :|

- fitrihadi.com -

Nisa A. said...

mak aihhh!!! bahayanya..!!
nasib baik sy bukan sport-typed person~
hahahaa~

Nur Mudrikah said...

ak xtaw nape memg aku xskew ng rugbi tuh..esh3
tp bola laen plak..hikhik

nseb baek petanque not in da list.yes!

Sky8Men said...

huhu..nice2...aku suke base jumping...wakaka

Ismail Noh said...

Bolasepak, ya ampun :(

Cik Num-Que said...

ishh..takot la baca entry ni..
x suke la darah darah ni

Aku Skema said...

aku sndri nk mnth tao tak tgk gmbo tu..
x sggp..seyes

mcjust.lol said...

sakitnya tengok yang berdarah-darah tuuu~~~ ><

Aku Skema said...

ahha..slamat la aku x fobia darah..cma prot je x cukup kuat

LUKISAN PENA said...

sukan2 nih tak diharamkan pon..
mungkin sebab yang membahayakan tuh org2 nyer hiehe..sukan tu tak bahaya kot..

Azizul Luqman said...

ragbi sukan favorite sepanjang zaman...
hahaha...

hari tu ade gak cube water rafting kt empangan peretak...
rasa mcm nak tercabut jantung aku...
hahaha... XD

Aku Skema said...

base jmpng illegal sbb xleh wat kat tmpt pblic tnpa pngtahuan phk bekuasa..2 je..sukan yg lain2 kat atas tu suma boleh je nk wat kt mna2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...