Pengikut Taksub

April 11, 2010

Anda Sepatutnya Baca Entri Ni Hari - Hari

salam..

sepatotnyer aku tatao nak tulis pe ari ni
tapi tetiba semalam aku baca blog kawan aku
http://mynamemeansanonymous.blogspot.com/2010/04/alhamdulillah-itu-tanda-bersyukurdan.html
sila la tgk belog beliau ye..(haha..aku promote ni)
tym tu jgak la de org tgh mencari aku
katenyer die tgh sedih
so seswai la rasanya entri ni
tapi bukan utk beliau saja
utk diri aku sndri dan sahabat2 blog lain yg samawaktu dengannya

Kita slalu cakap:

1.aku rasa aku ni xde luck la..
  yeke anda xde luck?tahu x anda yg nikmat hidup tu satu ke"bertuah"an?sedangkan de bayi-bayi yg x sempat tengok dunia da kembali kepadaNya..betapa bertuahnya anda kerana dapat melihat dunia tapi anda hanya tengok dunia sbelah mata

2.aku rasa aku ni x guna la..
stiap makhluk kat dunia ni x diciptakan utk jadi x guna..sedangkan nyamuk mahupun lalat yg kite slalu cakap x guna tu pun ada peranan die..kite sbg makhluk paling bijak kena la guna manfaat tu..

3.aku rasa aku ni x pandai la
Allah x jadikan mahkluk2 die bodoh.bahkan kite manusia siap die supply dgn akal lagi..cuma kite je lupa dgn maksud ayat pertamaNya :

“ Bacalah dengan ( menyebut ) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia Telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah. Yang mengajar ( manusia ) dengan perantaraan kalam. Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. 
Al-‘Alaq : 1 – 5

4.aku rasa aku tak cukup hensem la
sesungguhnya Allah x pernah pandang hambanya dgn sedemikian rupa..beza antara manusia hanyalah ilmu dan imannya..hanya manusia yg tengok dari sudut macam tu..jangan kerana mengejar awek@amoi cantek anda terlepas bidadari di syurga



5.aku rasa aku x disayangi la..
yeke camtu?abeh tu anda lupa la ye yg sesungguhnya Allah tu Maha Penyanyang..yg anda sebut tiap2 ari..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Die la satu-satunya yang ada bersama anda x kire la susah ke senang..hnya kite je yg kadang2 telupa nak sayang die

6.aku rasa aku ni x de pape la..duit pon takde
mnilai org dgn cara ni mmg aku ckup benci..statement tu pun aku benci.kite ni mmg slalu rasa x cukup..andai diberi satu alam ni pon masih x cukup..kadang-kadang,duit tu la tandanya manusia ni bodoh ke tak..jangan lupa..kesenangan itulah dugaan yg sememangnya kite slalu x sedar

jadi ingat la satu mende..
dunia ibarat bayang-bayang dam akhirat ibarat matahari
bila kita kejar dunia, dunia akan lari, tetapi bila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita
slalu la besyukur

"Sesungguhnya Allah memberikan kurnia terhadap manusia tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur” 
Al Baqarah : 243
 
persoalannya:
anda de x cakap alhamdulillah hari ni?anda tergolong ke dari golongan yg di atas tu?

moga-moga kite bukan dari kalangan orang-orang di atas

5 comments:

Nur Mudrikah said...

mekaceh awak!

bungaLily said...

rse cm kne btang idung sendri lak :P

TUKANG KATA said...

insaf..

dylahluvslamington said...

eh eh.. mcm nk tersame la entry kite ari ni.. heheh

Aku Skema said...

xpe2..sma2 insap..hak3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...