Pengikut Taksub

April 14, 2010

10 Haiwan Paling Bahaya Di Dunia!!!


salam…

arini nak share plak pasal binatang paling bahaya di dunia
papepon nanti mesti korank tekejut dgn tmpt pertama utk list ni nanti
amek perhatian la ye bila da tau

10. Poison Dart Frog


Poison dart frog ni antara  binatang paling cantik di dunia
kaler diorang yg cerah lagi mnyerlah ni utk menakutkan pemangsa diorang
diorank ni banyaknye de kat Costa Rica sampai Brazil
ade kaler merah, oren, kunin, emas, biru, hijau dan hitam

kaler warna pelangi tu xde la ye
racun kat kulit die tu da cukup nak bunuh 10 org
sebab tu la orang2 asli ni sapu dart diorng kat die

9. Cape Buffalo


Cape Buffalo ni kire adek bradik seladang la kat Africa
die jugak diiktiraf sbg “Big 5” dlm senarai peemburu
binatang lain dlm senarai Big 5 adelah gajah, singa, rimau bintang, and badak sumbu
diorank ni diiktiraf sebab keganasan rumah tangga mereka..haha
pemburu yg bejaya cederakan binatang ni pun dgn cara tembak curi..pnakut ah tu
dengar cam x bahaya je kan?xde masalah la kalu stakat sekor

masalah die ni bejalan ngan group member yg beribu-ribu!!!

8. Beruang Kutub



Beruang kutub adelah binatang pemakan daging paling besar di dunia
diorang de kat kwsn Artik utara yg ekstrim dgn memakan anjing laut
diorang jugak perenang handalan
penah direkodkan yg polar bear ni boleh berenang sejauh lebih kurang 80km dlm air sejuk!!!

walopon slalunyer die pemalu,tapi mak polar bear sgt protective dan tanpa segan silu utk merabakkan tubuh anda

7. Gajah


Memang diakui yg mamalia terbesar di dunia adelah Gajah Afrika
They weigh an average of 7000kg,jantan mahupon betina dua-dua ade gading
diorang jugak telah byk merosakkan umah-umah orang terutama di Asia Tenggara dan Africa
Hari ni, diorang bejaya membunuh sebanyak 500 org setiap tahun

6. Buaya Air Masin Australia

Buaya Air Masin jugak adelah reptilia terbesar di dunia
buaya jantan matang boleh mencecah 7m panjang
die ni penyabar dan tunggu dalam air yg keruh sampai la mangsa diorang leka

pastu die akan terjah ke mangsa dengan rakang beliau yg sangat kuat
kekuatan gigitan manusia maksimum cuma 170lbs, rimau 1275 lbs sdgkan buaya 2500 lbs!!!
dah sambar pe lagi, ratah la dalam air tu..huhu

5. Singa Afrika


beliau adelah satu-satunya keluarga kucin dlm senarai ni
ni menjadikan beliau pemburu @ pembunuh tegar yg special
yg betina slalunya keluar memburu dan bekerjasama ngan member lain
kat Afrika tu pemangsa die suma laju-laju dan de lagi laju dari diorang
so taktikal tu penting la

4. Jerung Putih



citer Jaws berjaya memberi padangan yg x adil kpd binatang ni
diorang boleh membesar sampai 6m dan seberat 2265kg
rahang beliau yg besar ade 3000 gigi yg bak pisau cukur


dari 1876, jerung ni dah bejaya membunuh sekitar 65 org
walopon manusia slalunya x dijadikan mangsa, tapi diorang makan jugak kadang-kadang
selalunya memburu tepi pantai tym korank berenang!!

3. Obor-Obor Kotak Australia


binatang ni adelah hidupan laut paling berbisa penah diketauhi dan sengat die membawak maut
setiap sesungut de 5000 sel sengat yg cukup nak bunuh 60 org!!!
bisa die ni cardiotoxic, neurotoxic, and dermatonecrotic.
maksudnye bisa die menyerang jantung, saraf dan kulit
mangsa yg tesentuh sesungut die slalunya mati dalam beberapa minit je sebab kegagalan jantung
sengatan die sangat menyakitkan dan selalunya menyebabkan kejutan
yg mana menyebabkan mangsa lemas bile brenang sorang2

sesungut die melekat kat tempat disengat dan terus mengeluarkan racun
skaligus menyebabkan necrosis, yg "memakan" tempat yg disengat..
euuuu

2.  Ular Tedung Asia



walopon jarang mematuk tanpa sebab, tapi diorank antara penyebab kematian beratus kematian kat India saje
die bukan la ular paling berbisa di dunia tapi ular yg selalu mamatuk manusia
dan slalunya patukan die x betindak baik anti-venom
tisu kat kwsn patukan akan terus rosak dan mati selepas anti-venom diberi

1. Nyamuk

ya...binatang paling bahaya di dunia adelah nyamuk
walopon serangga kecik ni xde pape ancaman, mereka ni diketauhi pembawa parasit penyebab Malaria
parasit ni disebar melalui gigitan nyamuk betina..(gatalnye nyamuk betina ni)
Malaria saja membunuh 2 juta manusia setiap tahun!!!
x termasuk lagi Chikungunya,JE dan seumpamanya

walaupun diorang ni antara binatang paling bahaya di dunia,
manusia la spesies makhluk yg paling banyak membunuh
x pnah kire mangsa…
binatang, tumbuhan dan manusia sendiri pon jadi mangsa
so, slalu2 la ingat
I’m the dangerous species in the planet..haha

8 comments:

joegrimjow said...

kalau kat sana nanti
entah ape kalau masuk neraka
nauzubillah

Aku Skema said...

btoi2..

MineMixs said...

Ish2..nyamok palg bahayer..
kencing tikos pun bahaye.huhu..
yg duk sebarkan HiN1 xde dalam senarai eh?

Aku Skema said...

yg 2 terkeluar dlm snarai sbb aku x sggp nk ltak gambo die..hak3

RastaMat said...

bahaye2...

Miss Fadhilah said...

thkz 4 d info..=)

Amim said...

wow... nyamuk oh nyamuk..
banyak betul nyamuk kat rumah ni..
lagi2 tgh musim hujan ni =.=



artikel terkini di blog : Pelakon Cilik Terkenal, Shafimie Saedon

ASaDa RyutaRo said...

manusia ni yg banyak membunuh. isk.. segala jenis racun dah dibuat untuk bunuh makhluk lain..

tapi tu la, kalau tak bunuh kang, kite yang naya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...