Pengikut Taksub

April 13, 2010

7 Airport Paling Berbahaya Di Dunia!!!

salam..

minggu ni aku nk share pape je yang dianggap paling bahaya
yela..bagi korank gerun sket..hehe
so arini sal airport
sesape yang nak pegi melancong nek kapal terbang tu beringat la ye

7. Lukla Airport (Nepal)


airport ni terletak di ketinggian 2900 meter dari permukaan laut
jadi hampir takde kekuatan yg cukup utk landasannya
kombinasi yang baik dengan gunung tinggi dan jurang dalam di setiap sisi


Lukla Airport adelah airport kecil di kota Lukla di timur Nepal
airport tu diwar-warkan utk diganti namanya jadik Airport Sir Edmund Hillary, orang 1st sampai gunung Everest 
popular sebab kebnyakan orang guna airport ni sbg starting point utk panjat Everest

6. Madeira Airport (Madeira)



dikenal jugak sbg Funchal Airport atau jugak Santa Catarina Airport
airport ini merupakan airport antarabangsa yg teletak dekat kota Funchal, Madeira
airport ini dulu tak disukai sebab runway yg sggh pendek
dah tu,die jugak dikelilingi gunung dan lautan luas
depan laut..hujung pon laut


ini membuatkan proses take off dan landing sangat sulit walopon utk pilot profesional
panjang runway asal hanya 1.4 km tapi ditambah lagi 400 meter pas eksiden tahun 1977
runway die kendian ditambah lagi sampai jadi 2 kali ganda
diorang smbg landasan atas laut dgn menggunakan blok2 penahan beban setinggi 70 meter!!!

5. Barra International Airport (Barra)

satu-satunya airport di dunia yang guna pantai sbg landasan
yg singgah di sini slalunya pesawat kecil British airways yang dari Glasgow atau Benbecula ke Barra
airport ini dipenuhi air waktu air pasang..(of cos la..kata tepi laut)

dan bila korank sampai petang nak dekat2 malam, korank mungkin boleh tengok keta-keta diparking dgn lampu menyala utk tulun si pilot

4. Gustaf III Airport (St. Bart)

nama lain Gustaf III Airport ni adelah Saint Barthélemy Airport
beliau adalah airport komersial di kepulauan Karibia di Saint Barthélemy
airport & bandar die dinamakan sempena King Gustav III dari Swedia
rata-rata pesawat yg singgah tak bawak lebih dari 20 org spt pesawat Twin Otter
landasan pendek ni berakhir di pantai dan awal landasan yg dkt sgt dgn bukit

tapi pelancong-pelancong ni relax je bejemur kat ujung landasan tu
tak makan saman ni!!!

3. Courchevel (Perancis)

Courchevel ni nama tempat lawan ski kat pegunungan Alpen, Perancis
pendeknya landasan ni hanya 525 m dgn sudut cerun sampai 18.5%
lagi susah, pilot mesti landing kat landasan yg menaik dan terbang kearah landasan yg menurun

sape yg mendarat kat sini?
salah sorang adalah Pierce Brosnan, dlm citer James Bond Tomorrow Never Dies waktu opening
Lain-lain???
guna je helikopter atau pesawat charter kecik

pilotnya pulak dibasuh cukup-cukup sbelum boleh mendarat kat situ

2. Juancho E. Yrausquin Airport (Saba)

Juancho E. Yrausquin Airport ni satu-satunya airport pulau Saba di kepulauan Karibia
airport ini sangatpopular sebab cara pesawat take off dari landasan
pakar penerbangan memiliki cakap airport ini merupakan salah satu airport paling berbahaya di dunia walopon takde eksiden besar jadik kat sini.
kat hujung landasan de huruf "X" besar yg menandakan airport ni bukan utk penerbangan komersial

bahaya sebab geografi airport itu sendiri
kat sbelah de bukit yang tinggi dan dua-dua ujung landasan de jurang yg terus ke lautan
sgt bahaya utk pesawats bb de kemungkinan langgar jurang tym landing
xpon x cukup power nak take off yg boleh sebabkan masuk jurang jugak


1. Princess Juliana International Airport (Saint Martin)

xyah gitau pon korank da tao sebab pe bahaya kan?
landasan ni dekat la sangat dgn pantai yg slalu penuh ngan mat saleh yg ske bejemur
walopon takde lagi eksiden serius yg mlibatkan kematian tapi tetap sgt bahaya
tujahan jet dari kapal terbang boleh menyebabkan kematian serta merta!!!

dah tau bahaya nape guna lagi?
dah la die nyer flight pack

sebabnyer tu la satu-satunyer tempat paling selamat utk dibuat airport
dengan itu, sah la anda juaranya!!!

oyeh!!!aku pemenang..hadiahnye adalah sebijik kapal terbang..tahniah2

11 comments:

.rENEx. said...

huhu..gmbar last tu lawa..=]
dekatnya la kapal terbang..

applesakura said...

waw! terbaeklah!!! hehehehe

KiD Learns tO FLy™ said...

semua ini tiada masalah dengan ILS (instruments landing system) serta glide slope indicator wawawa

Miss Fadhilah said...

peh..
pelik2 tmpt mndrt dea..huhu

Aku Skema said...

wa..aku ske..rasa nk duduk bebaring kat landasan trus je.hehe

music box said...

waah. xsaggke cmnie kpal trbag drift yeak.
pilot bkn sbarag pilot.
:p

noneyloveswhite said...

hoho..seram klw jd pilot yg nk kne landing kt cni~~

Aku Skema said...

pilot je ke seram..aku rasa pnumpang pon seram..haha

~amalina~ said...

huaaa takottt...ini antara airport paling bahaya la kan..airport paling bz di dunia pulak tahu tak??hehehe

ASaDa RyutaRo said...

airport last tu super cool.. cam best je diorang tengok flight terbang. kalau terjunam hempap diorang kat bawah tu baru tau. x sempat nak tobat..

gadis simple said...

sonoknyeee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...