Pengikut Taksub

April 13, 2010

Misi Gagal Yang Berjaya

salam..

hari ni aku sedih sgt
start tgh mlm pukul 12 sampai skrg
x hilang-hilang jugak sedihnye
sbbnye aku rasa kuciwa ngan diri sendiri
aku ni org yg sgt sensitive pasal study


+



ni pasal bahana exam final subjek Differential Equation
hmmm..subjek ni xde la susah pon sbenarnye
tapi masalahnye kat aku je
da baca pastu buat latihan berhari-hari
still x dapat buat jugak
aku sendiri pon pelik
sampai la aku da give up semalam
ada da nekad nk ubah gred sbjek ni semester depan
tapi de je sahabat aku yang support supaya jgn give up
so aku buat stakat temampu ngan hnya tido 2jam

die jugak de cakap 1 mende yg aku sgt terasa dan korank pon patut terasa

die cakap pasal NIAT
ketauhilah yg niat tu la yg menentukan anda ke mana
macam solat, x niat jadi la solat..(tapi solat hanya dgn niat tu org buduh la..huhu)
ade orang blajar utk pegi oversea
ade orang blajar utk jadi popular
ade orang blajar utk nampak bijak
ade orang blajar utk hidup mewah
ade orang blajar supaya x kena marah
ade orang blajar utk nak masuk exam..(aku la tu)
ade orang blajar utk kejar cita-cita
ade orang blajar supaya die boleh lawan org lain ketika becakap



tapi korank tahu x niat sbenar utk belajar tu ape?
tak lain tak bukan hanya kerana ILMU
x guna kalu hanya belajar utk exam
bila habis exam terus kite lupakan ilmu
tahu x nilai ilmu tu bagi seorang hamba Allah?

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah bersabda : "orang yang alim, ilmu dan amal itu ketiga-tiganya itu di dalam syurga. Dan apabila orang alim tidak mengamalkan ilmunya, maka ilmu dan amalnya itu tetap di dalam syurga, sedangkan si alim itu akan dimasukkan ke dalam neraka"
HR Al Dailami

"Seharusnya seseorang yang mempelajari sesuatu ilmu adalah untuk mendapat keredhaan Allah, namun jika dia mempelajari adalah memperoleh kesenangan dunia, maka dia tidak akan mencium bau syurga pada hari Kiamat"
HR Ibn Hibban
dah tau kan harga ilmu tu macam mana?
cuba la betulkan niat dalam belajar
niat yg salah hanya membawak ke jalan yg salah
dan yg berilmu jangan riak dengan ilmu
kite patut tahu bahawa keagungan, kehebatan dan sifat sombong itu hanya dimiliki oleh Allah
sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Siapa beramal kerana sumah (ingin didengari manusia) Allah akan membalasnya dengan diperdengarkan kejelekannya. Siapa berbuat riak, maka Allah akan menampakkan sifat riaknya itu (di depan makhluk)."
HR Imam al-Bukhari
bagi manusia, ganti sifat sombong dgn sifat rendah diri
jadi aku da nekad balik cuti ni aku nk bawak balik buku dan stadi
aku yakin aku boleh buat mende ni
kita manusia ni lain-lain kebolehan
jangan la ikut cara orang belajar
ikut la kelampian masing-masing
tringat zaman skolah dulu-dulu
ulang buat latihan add math sampai ulang buku tu bapa kali pon aku tatau
itu pun still x boleh buat kadang-kadang
betapa lampinya aku ni kan?
persoalannya:
anda da stadi ke utk exam?hehe

.

6 comments:

Nur Mudrikah said...

of coz la xbleyh nk study lae..
bce2 asek ngtok jew..hoho

jom blek cuti ni study same2..hehe
sem dpan pulun abes2

dylahluvslamington said...

huhu.. study2.. aku br buat 1 soalan tp da amek mase 1jam stengah.. cane tah? *sigh

mv medi said...

sabar, aku pon rase teruk gak tadi.....
insyaAllah dpt la sesuatu dr ape yg diusahakn.

la tahzan

anonymous amancits said...

DE susah??betol kot sebab cam serabot..
sbenanye tak susah pun kan..
dan budak letrik xsmestinye pandai sbjek ni..itu fakta tipu..sebab aku dapat *tutttt* jek..

Miss Fadhilah said...

terkesima seketika bila bce part niat 2..
tol pe mmber awk ckp.niat kene tol agr pe yg kita wat diberkati...=)
thkz ya...

apa2 pn gud luck..

Aku Skema said...

haish..betulkan niat..betulkan niat..tensen sket2 je..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...