Pengikut Taksub

April 15, 2010

Sape Ingat Korang Kalu Korang Mati???

salam..

malam ni nak cakap sal tajuk atas tu..huhu
sape-sape pun takut mati kan
cuma persoalan kat atas 2 mmg patut korank pikirkan
aku dapat idea ni smalam
tym tengah stadi utk exam pagi tadi..(yg aku x boleh jawab tuuuu..)

slalu-slalu la ingat mati ye

tym tgh stadi kwn aku ni relax je bkak tenet..hehe
duk tegelak-gelak pastu die bukak satu profile kat fb
die cakap,kwn die tu baru je mninggal
mula-mula demam je
pastu...hmmm

so aku pon amek la kesempatan baca kat profile tu
ramai lagi kawan2 die yg tulis kat wall die
mostly cakap diorang windu kat die
dan awek die la yg banyak tulis kat situ

so aku tepikir jugak la
kalu la kite mati, agaknye sape pling sedih ek?
maybe suma orang yg tedekat akan sedih
tapi kawan-kawan bile da lama-lama makin lupa la
peminat2 yg menyanjung kejap je jmpa pngganti baru
awek yg ditatang-tatang lama-lama jumpa pakwe baru
bini yg  disayangi silap-silap boleh kawen lagi
kawan2 blog apetah lagi..jumpa pon x pnah..huhu
cuba la teka sape yg mmg xkan lupakan korank?



ya..EMAK korank
sebab die la yg tahan sakit waktu ngandung,lahirkan dan jaga korank
tym korank sedih die ade ngan korank
tapi tym die sedih korank ade dgn die tak?
tengok la betapa pentingnya beliau seperti dalam hadis ni:

seorang sahabat bernama Jahimah r.a. datang menemui Rasulullah S.A.W. meminta pandangan baginda untuk dia ikut serta dalam peperangan (Jihad).
Rasulullah bertanya: “Adakah kamu masih mempunyai ibu?”
Jahimah menjawab: “Ya.”
Lalu Rasulullah bersabda:
“Tinggallah bersamanya kerana sesungguhnya syurga terletak di bawah tapak kakinya.”

rasullullah suruh tmn mak die walupun kite tahu betapa mulianye utk pergi berjihad
aku rasa nak balik rumah sbenarnye
walopon aku ni xde lngsng rasa homesick sbb da telalu biasa duk jauh
tadi tetiba aku rasa nak balik jmpa mak
aku sbebarbye sedih tym jawab exam
sbb byk yg aku xbleh buat
bile sedih je tringat kat mak kt kampung
tatau la nape
tapi tym gumbira???..hmmm.renung2kan

sayangi la emak korank smentara die masih ada
skalipun beliau dah xde,doakan kat die
buktikan anda masih mampu jadi anak yg soleh dan solehah
persoalannye (utk student)  :
korank bile nak balik umah?budak-budak UTM da abeh final..hehe

 ooooo..wowo balik kampung!!!ohoho balik kampung!!!

p/s:
kalu korank de kwn2 yg da mninggal, doakan la kat die stiap hari



tringat kwn aku yg mniggal skolah menengah nama Adib..kamu sentiasa dlm doa aku stiap hari..moga2 dgn cara tu aku boleh tolong die

Rasululullah SAW ada bersabda; "Umatku masuk syurga bukan kerana banyak solat dan puasa, tetapi disebabkan selamatnya hati, kemurahan jiwa dan kasih sayang kepada sesama Muslim" 
Daripada Riwayat Hassan

7 comments:

Ms. Ann said...

hu..hu... betul ibu kite lar yang paling sedey ...

Nur Mudrikah said...

mstila kite pon jdi org plg sdeyh..
post ni tol2 wat kite rse sebak..
sape la nk igt bile kite da mati..hmm

tringat kat arwah hazra, clasmate tym f4 mngal ty p kor kdet polis..
smoga Allah sntiasa mcucuri rahmat ke atsnya..amin

masturah idrus said...

baru je balik umah hari tuh... tapi time blk U,bukan papa mama anta g stesen bas.. so..selalunye time balik papa cium dahi aku,n then aku peluk mama.. tapi tak dapat plak ari tuh sebab diorang g keje ari isnin pagi tuh..terkilan sikit.. sedey...

rhapsody LiN said...

huhu... smlm bru je mmber kepada my mmber passed away. al-fatihah...

Ranting Bunga said...

tp ade je ibu2 yg buang bayi die..isy2

Aku Skema said...

may Allah bless our beloved mother..my brother died a few month after I wrote this post..I feel so sad and it is truly a moment that change everything in my overall perspective. the most important lesson is always put your love at the maximum level at all time towards your loved one, especially your mother, father and siblings..may Allah bless your soul my beloved brother..Amin(4/28/11)

fake chunderella said...

sangat terharu bce entry nii...
especially komen atas ni
may Allah bless him

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...