Pengikut Taksub

April 17, 2010

8 Pekerjaan Paling Bahaya Di Dunia!!!

salam..

adoi..rasa cam da lama je tulis pasal fakta2 seram ni
hehe..xpe.bagi cukup smnggu
pastu aku tukar la pulak tajuk
paling selamat ke,paling comey ke, paling cute ke...
ah!!mula mrepek
baca la fakta2 kat bawah tu
mntk la jauh dari keje2 camni

ok la, secara umumnye,
15 org mati setiap hari swktu bekerje bdsrkan kajian AFL-CIO
walaubagaimanapon, 8 pekerja-pekerje utk sektor di bwh ni adelah antara mrk yg bertuah utk mggu ni
hehe..

8. Pekerje Bumbung


BLS melaporkan bhw kematian disebabkan jatuh meningkt sbyk 15% antara 2005 dan 2006 
ini termasuk la jatuh dri tngga, bhgn bumbung dan lain2
skali anda tersilap pijak tmpt atas bmbng tu
jatuh la menjunam bak nangka busuk..klepekkkkkk!!!
utk pemgetahuan korang,
kematian akibat jatuh adelah swkt bekerje adelah di tmpt kedua
selepas kematian akibat kmlngn di jln raya

7. Juruteknik Bekalan Elektrik


lebih 350 pekerje,termasuk la org yg repair dan pasang kabel elektrik
terbunuh sewaktu bekerje setiap tahun..(huyoooo)kebanyakannye disebabkan tersentuh kabel elektrik
sebab2 lain termasuk la jatuh ketika buat kerjeyela, tym duk pasang kabel kat grid yg tinggi mencacak tu
sejak kebelakangn ni, jmlh kematian utk sektor ni bersaing utk duduk carta teratas

6. Petani dan Peladang


kerje ni mmg x nampak bahaya kalu korang bayangkan utk kali pertama
tapi cuba bayangkan utk kali keduadimana diorang menggunakan mesin2 dan jugak kenderaan yg besar
mesin2 yg besar dgn mudah mebelah anda jadi dua
merabakkan anggota badan
mahupun menhancurkan kepala korang semudah ABC
dan jugak kenderaan spt traktor dan jentolak bekhoyg boleh jam dan mengejar tuan2 punya kenderaan sendiri!


5. Pekerja Pengurusan Bahan Buangan


pekerje bidang ni sentiasa terdedah kepada bahaya berhadapan dpn bahan buangan yg berbahaya
walaupoon dibekalkan dgn pakaian pelindungan,
keselamatan diorang ni masih di tahap bahaya
pekerje2 terdedah kpd masalah kesihatan utk jngka msa pnjg
bayangkan la kalu korang betugas utk lupuskan bahan radioaktif

seram kan???
disebabkan pengutip bahan buangan dan kitar smula selalunye bawak trak
diorang jugak ni terdedah kepada bahaya di jalan raya


4. Pekerja Pembinaan Struktur Bangunan


diorang ni la org yg angkat dan buat kerje yg melinatkan besi selalunye
utk buat rangka2 sesawang besi utk bangunan pejabat dan jugak projek2 besar
Persatuan United Steel Workers menyatakan kematian dlm sektor ni makin brtambah
disebabkan majikan2 yg suka-suki nak potong kos pembinaan
dgn mengurangkn keselamatan para pekerje
menurut BLS, sebab utama kematian adelah terjatuh
pekerje kren jugak x terlepas dari kemlangan
bile rasa cam angin kuat je,mengucap la sementara sempat!


3. Pembalak


pekerje dlm bidang ni spt dijngka berhdpan bahay wkt potong kayu yg besar2
dan mmg x heran la, sebab utama dlm list adelah "dihempap oleh objek"
bedasarkan Occupational Safety and Health Association (OSHA),
salah satu keadaan yg paling bahaya dlm kerje ni adelah wkt pokok tergntung
di mana pokok yg dipotong x jatuh ke tanah
sebab tersangkut dekat pokok2 lain kat sekeliling
bila dah jadi camtu,
tepaksa la diorang o-som utk pilih sape yg kene pegi check!
xebelum pergi, buat la siap2 surat wasiat

2. Juruterbang dan Kakitangan Penerbangan 


"jom kite fight sape lagi laju!ada brani?"

blngn kematian utk bidang ni tinggi taun 2006
disbbkn kejadian Comair trhmpas pada Ogos 2006 Comair di Lexington, Kentucky
yg membunuh 48 org trmsk pilotnye dan pnmpng
tapi mnurut laporan BLS, ade 215 kematian yg melibatkn sektor ni

(drift kapal terbang tu!!!)

termasuk la 44 eksiden yg meragut byk jiwa dan raga
camna x byk kematian kalu dah skali eksiden bepuluh2 org mati kan?
tu tak termasuk lagi org2 x bersalah yg dilanggr kapal terbang yg jatuh







1. Nelayan


kpd sesape yg tgk Deadliest Catch korang mesti tahu keje ni mmg bukan main2
contohnye kerje tgkp ketam kat Laut Bearing tu
diorang ni bekerje sgt lama (berbelas2 jam sehari!) dan slalunya kerje dlm gelap
risiko utk keje ni sangat tinggi
sampaikan boleh kata setiap musim bagi dokumentari ni,
sorang akan mati sewaktu ade dkt luar kapal swktu buat keje


pekerje2 dlm bidang ni sentiasa mletakkn nyawa sbg taruhan
setiap hari bertarung dgn kuasa alam
termasuklah ribut, ombak besar yg kadang2 mencecah bepuluh meter dan suhu ekstrim!



kebnykn dari mereka ni sgt bgga dan obses dgn kerje diorang
menybbkn kdg2 diorang sggp mlnggar peraturan
x hairan la harga ikan mahal skrg
I respek U mr.nelayan!!!!

itu la die serba sdikit fakta utk hari ni
aku rasa suma pekerjaan pon bahaya
jadi blogger pon bahaya pe kan?

11 comments:

sayang said...

no 4 serammm

Aku Skema said...

kompom ko takut gayat..haha

Nur Mudrikah said...

ckap psal keje nelayan & relate ng laut..
tbe2 wjud satu soalan tuk pnulis..
hmm faizal bile nk blik???

REMEDY said...

thank u for sharing the info...memang bahaya tul keje2 tu...tapi demi sesuap nasi

Aku Skema said...

die dah mlepak kat umah tu..haha

Aku Skema said...

x heran la ikan mahal skrg..hoho.nk murah ternak sndri..hehe

zOuL_iMMe said...

keje cikgu pun bahaya..
student sekarang sudah mengganas..haha

Nur Mudrikah said...

ha'a..ckgu pown bhaya gak erk..
smoga aku tabah..

Aku Skema said...

ohho..penganggur pon bhya..bleh mati kebulur..hak3

Azizul Luqman said...

orang repair air cond xde ke???
hahaha... :D

kelvin hwong said...

Orng jual kerepek tepi jalan pn bahya kn..8 orng sda trbnh blan nh sj..gara2 kerepek xnyaman..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...