Pengikut Taksub

April 16, 2010

10 Jalan Paling Bahaya Di Dunia!!!

salam..

so arini nak story pasal jalan2 paling bahaya kat dunia
cuba la rancang pejalanan utk elakkn jalan2 ni
kalu nak lalu jgak lantak la..haha

10. Jalan India Grand Trunk (India)


dibina sejak abad ke 16
India’s Grand Trunk Road (dikenali sbg GT) menjalar sjauh 1500 batu dri Bangladesh di timur hingga Pakistan di barat
menjadikan beliau jln tepenting spnjg daerah India
selama betaun-taun, jalan ni diguna sbg cara mudah utk mengelak dari tentera oleh pedagang
GT dikira bahaya bukan sebab ketinggian ataupon keadaan jln yg menyakitkn jiwa
tapi sebab keadaan trafik kat situ
trak, bas, beskel, pjln kaki, dan binatang mmg mnyakitkan kepale
kalu nak lalu jalan ni,minum la air red bull spy sntiasa alert


9. Grimsel Pass (Switzerland)



Grimsel Pass xde la dikira bahaya sgt
tapi lebih popular dgn jalannye yg mmg giler2
bagi aku ni antara jalan paling cantik di dunia
jalan ni menjalar atas gunung yg tingginye 2165m tinggi
dibina dkt Lembah Rhone River dan Lembah Haslital
cuba la jgn memecut kat sini melainkan korank mcm Lewis Hamilton tym kat selekoh
skali tersilap aku cakap bye2 jela!



8. Lebuhraya Pan American (Amerika - Alaska)


Lebuhraya Pan American mmg sgt popular sbg jln pling ekstrim di dunia
jalan ni menjalar sepanjang 30 ribu batu dari Alaska sampai Amerika Selatan..(giler ah!!!)
Guiness Book of World Records jugak dah iktiraf beliau sbg jln tepanjang di dunia yg boleh diguna oleh kenderaan
jalan yg pnjg ni merentasi macam2 bentuk muka bumi
spnjg jln ni de mcm2 musim dan suhu yg ekstrim
masalah kt jln ni adelah banjir kilat dan tanah runtuh
x tekecuali jgak slekoh tajam dan jalan curam
kalu kete rosak kt sini aku nasihatkan korank buat khemah la kat tepi jalan

7. Lebuhraya Halsema (Filipina)


teletak kat Pulau Luzon, Lebuhraya Halsema dibina merentas Teluk Cordillerain dari Baguio ke Bontoc
dan besambung lagi ke Tabuk dan Tuguegarao
tanah rnth dan and batu jatuh tu dah tersangat biasa di sini
menyebabkan kenderaan stuck utk berjam-jam
byk bhgnjln yg masih x diturap
walaupon upgrade dah di buat
tapi masih de tebing2 yg curam yg mnunggu utk mmbunuh korank
keadaan kabus dan xde benteng mmg best bagi sesape nk lalu jln ni
org2 kat situ cakap yg pememdu bas yg lalu jalan ni perangai cam celaka gak
jadi, try la nek bas kalu berani

6. Jalan A682(England)



Jalan A682 antara smpng 13 jln M65 dan Long Preston ni adelah jalan pling teruk kat England
spnjg 10 taun lepas 100 org dah berjaya menempah kubur
de satu hotspot utk jalan ni iaitu kat jalan single lane spjg 14 batu dekat dgn Nelson, Lancs, dan Long Preston kat Yorkshire Utara
kat situ je, 22 eksiden paling buruk belaku kat situ dlm 3 taun
pakar2 cakap yg akan ade 0.5 kematian per 10 batu stiap taun
walaupon org cakap bahaya, tapi jalan ni digemari pembonceng moto terutama tym pagi Ahad (Tangga Troll) adelah jln gunung kat Rauma, Norway dan adelah sbhgn dari Norwegian National Road 63

5. Trollstigen (Norway)


jln ni mghbngkan Åndalsnes di Rauma dan Valldal di Norddal..(korank bukan tau pon aku tipu..haha)
antara sbb die popular adelah sebab sudut jalan sbyk 9% dan 11 slekoh tajam betul2 kat curam gunung
walaupon jln dah dibesarkan, knderaan lebih 12.4m pnjg adelah diharamkan dari masuk jln ni
dekat puncak gunung ade satu tempat kat utk parking kereta
supaya korank bleh rehat,amek gambar dan mengucap puas2 sebelum sambung pejalanan turun!

4. Ruta 5: Arica to Iquique Road (Chile)


jln yg mghbgkn Arica ke Iquique ni mmg dibina utk jadi berbahaya
korank akan lalu lembah paling dalamdgn angin kencang bersama korank
dengan citer klasik yg ade kete tulang kat bawah tu
korank jugak akan jumpa kete dan jugak bas kadang2
yg mana bawak dengan sgt "slow"nye
maybe diornk ni mmg xnak hidup dah xpon hantu tengah kejar diorank
dgn persekitaran yg sekata dan lngsung x kalerful ni mmg sungguh memboringkan
tumpuan adelah sesuatu yg sukar dan korankdgn mudah tidur tanpa sedar
dan bile da tidur, anda tidur la terus
xde sape2 dah nak tulun bangunkan

3. Jalan Siberian ke Yakutsk (Russia)


jalan ni menjalar dari Moscow ke Yakutsk
yg jugak tmpt pling sejuk di luar Antartika yg pernah direkodkan
kbykn rumah dibina atas konkrit sebab tanahnye yg smmgnye ais (boleh pnggl tanah ke gitu?)
so,ape yg buat beliau ni jln pling bahaya di dunia?
waktu msm sejuk yg kira2 10 bulan lamanye
jalan ni dilanda salji yg sgt teruk dgn ais yg mengaburi pndgn
tapi bawak kete tym ni kire cam pegi piknik la kalu dibanding ngan waktu antara Julai dan Ogos
orang2 Siberia cakap jln tu x beturap sbb nk halau tentera Jerman masa perang Dunia Ke-2
besa la, lawak org tua2
tapi yg betulnye sebab permafrost (beku snjg masa)
bile masuk je musim panas, hujan mula la cairkan ais
trafik jam tym ni mmg cam giler mila jln da start belumpur


beratus-ratus trafik jam belaku spnjg jalan
pengembara mahupun backup terdedah kepada bhy spt dirompak, diblasah dan diculik swaktu stuck kat jalan ni



2. Lebuhraya James Dalton (Alaska)




Lebuhraya James Dalton adelah jln berbatu spjg 414 batu
sememangnya jalan ni bukan utk org bejiwa tenang mahupun kereta baru
cermin keta dan lampu depan mmg target utama batu2 yg terbang kat sini
tapi jgn risau,anda ade teman bila lalu jlan ni iaitu trekter serta treler2 besar
jln ni diguna utk bwk bekalan ke pelantar minyak d Teluk Prudhoe
boleh dikatakan suma syrkt sewa keta x benarkan korank lalu jalan ni
terima kasih kepada trak2 yg memecut atas jlan licin lagi berbatu ni,
diorang bejaya menhasilkan kabut habuk dan lumpur yg maha byk


menjadikan jarak penglihatan menjadi adelah 0 mutlak!
tol utk keta, minyak, dan servis tersangat2 la mahal kat sini
dan mekanik secara teknikalnye x wujud kat sini
kalu nak lalu jgk sila la naik 4-wheel drive siap dgn CB radio, minyak , makanan, tayar ataupon trak pnuh dgn bekalan hidup


1. Jalan Yungas Selatan (Bolivia)


jln ni spnjg 61 hingga 69 km dari La Paz (ibu negara Bolivia) ke Coroico (kwsn Amazon)
jalan ni dah dikategorikan sbg jalan legend la
pada 1995, Inter American Development Bank start panggil beliau sbg "Jalan Kematian"
pernah direkodkan 200-300 pengembara mati waktu melalui jln ni spnjg taun
di sepanjang jalan ade tanda cross sbg tanda kenderaan penah jatuh kat situ
 

sekarang dh x bapa padat sebab dah de jln lain yg baru dibina utk mghbgkn dua bandar tadi
sebabkan sejuk sehingga besalji di atas gunung dan hutan Amazon yg lembap mghsilkan awan kat jalan ni
anda tiba2 boleh berada dlm awan ataupun tdi tgh suam2 kuku tetibe je kena ujan
di sini jugak ade khidmat cuci kete free
tym korank lalu, maybe akan ade air bukit yg jatuh bak air terjun tgh2 jalan tu
kat sini jurang2nye tinggi tambah pulak dgn jalan yg amat sempit
so kalu nk berselisih,tolong la tarik side mirror ye!!!

tu la die serba sikit jalan2 yg best tapi patut korank elak
tapi mostly jalan2 ni ade scenery yg sgt cantik
cantik dan bahaya mmg pair kan?
sesape nak cuba lalu jln ni aku galakkan
pastu tulun tgkap gambo kat aku ek..hehe

8 comments:

rhapsody LiN said...

ahaha.. bnyk info. bes! :)

Yatre Hayati said...

macam ni punya jalan pown ada kan..ada ke orang still nak lalu??

she said...

best entri..tapi susah sikit nak baca sebab banyak short form sms style..kalau ubah sikit sure senang faham.neway, gud job! saya suka entry ini.saya baca sampai habis tau.

Aku Skema said...

ahha..da terbiasa..takpe.nnt cuba improve..haha

tokjogho said...

salam,
entri yang hampir sama dengan entri yang tok buat di blog tok. Cuba klik pd link di bawah:

http://panduanpercuma.info/tahukah/805/5-jalanraya-paling-bahaya-di-dunia/

hazman aka species1980 said...

humang aih.... sume jalan berliku dan teruk2 giler

kisahsensasi said...

memang mencabar sungguh jalan2x nie...

[[iidyLL_iceneSS]] said...

mmg sah2 xkn lalui jln2 sebegini..
btambah2 masaalah jer nnt...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...